Λυκοπόδιο

Λυκοπόδιο

Οικογένεια: Λυκοποδιίδες

Ιστορία: Πρόκειται για το θρυλικό «αλεύρι» του σοφού Δρουίδη των Κελτών και για τη «μαγική» σκόνη που έφτιαχναν από τους σπόρους του φυτού και έριχναν στη φωτιά οι ιερείς της λίθινης εποχής, ενώ τη χρησιμοποιούσαν ακόμα και οι θιασάρχες του δεκάτου ενάτου αιώνα για να εντυπωσιάσουν το κοινό τους.

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Το έγχυμα του Λυκοπόδιου συστήνεται σε ρευματισμούς και παραμορφωτική αρθρίτιδα, χρόνια δυσκοιλιότητα και αιμορροίδες. Το Λυκοπόδιο δεν το βράζουμε αλλά ρίχνουμε βραστό νερό στο βότανο (έγχυμα). Είναι ωφέλιμο στα προβλήματα του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος, στις πέτρες και το κολικό του νεφρού, τις φλεγμονές και σκληρύνσεις των όρχεων. Είναι επίσης ωφέλιμο στην ηπατίτιδα, τη κίρρωση του ήπατος και τη νυχτερινή δύσπνοια που τη συνοδεύει. Ανακουφίζει άμεσα από τις κράμπες στα πόδια αν τα τυλίξουμε με το φυτό ή τα βάζουμε σε μαξιλάρι με Λυκοπόδιο.

Σε αδυναμία ούρησης από σπασμό της ουροδόχου κύστης, τοποθετούμε ένα σακουλάκι με Λυκοπόδιο πάνω στη περιοχή της ουροδόχου κύστης ή κάνουμε λουτρά ή ημίλουτρα με Λυκοπόδιο. Σε υπέρταση από υπερλειτουργία των νεφρών συστήνεται να τοποθετήσουμε ένα υφασμάτινο σακουλάκι με Λυκοπόδιο στη περιοχή των νεφρών όλη τη νύχτα.

Βάση Γνώσης: Σωστή Χρήση των Βοτάνων