Τίλιο ή Φλαμούρι

Οικογένεια: Τιλιίδες

Ιστορία: Η φλαμουριά ή φιλύρα είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται μια νύμφη με το όνομα Φιλύρα, η οποία αφού απήχθηκε από τον Κρόνο, γέννησε τον κένταυρο Χείρωνα. Η Φιλύρα, όταν πικραμένη ζήτησε από τους θεούς να μην την αφήσουν θνητή, αυτοί τη μεταμόρφωσαν στο δένδρο φιλύρα (φλαμουριά).

Θεραπευτικές Ιδιότητες: Σε εσωτερική χρήση χρησιμοποιείται το αφέψημα ή το έγχυμα των φύλλων και των ανθέων της φλαμουριάς, καθώς και των καρπών της. Είναι αντιβηχικό, σπασμολυτικό, εφιδρωτικό, καταπραυντικό σε ημικρανίες, νευρικούς εμετούς, νευρασθένειες, υστερίες και ως ελαφρά υπνωτικό. Είναι χολαγωγικό και κατά της ισχυαλγίας, της αρτηριοσκλήρωσης και του λουμπάγκο. Το αφέψημα της φλούδας είναι στυπτικό και τονωτικό. Χρησιμοποιείται όπως και το έγχυμα των φύλλων, για τους ρευματισμούς και την αρθρίτιδα, την υδρωπικία, τη δυσπεψία, τη δυσκοιλιότητα, τους διαλείποντες πυρετούς, τη κυστίτιδα, την απόφραξη της σπλήνας και του ήπατος.

Σε εξωτερική χρήση το αφέψημα των φύλλων και των ανθέων της χρησιμοποιείται για τις ρυτίδες του προσώπου και τις φακίδες καθώς και ως τονωτικό των μαλλιών. Μπάνιο με αφέψημα των ανθέων της βοηθάει στους παιδικούς σπασμούς και τη νευρική κόπωση.

Βάση Γνώσης: Σωστή Χρήση των Βοτάνων