Οινοποιείο Καραμήτρος

Πάνω από έναν αιώνα πριν, τα θεμέλια για το μέλλον ρίζωσαν γερά σε χώμα γόνιμο. Έβγαλαν κορμούς και σήκωσαν ύψος για αγναντεύουν το μέλλον.

Ένα μέλλον που βρίσκει σήμερα το WINERY MONSIEUR NICOLAS του Γιώργου Καραμήτρου, 4ης γενιάς Οινοποιού, να αποτελεί το εφαλτήριο για την πρωτοπορία και τη διεθνή αναγνώριση των κρασιών του. Για το ταξίδι των τοπικών ποικιλιών και του Μεσενικόλα Καρδίτσας σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ

Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

 – Η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα, που αποτέλεσε έμπνευση και σχέδιο του Στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα, από τη δεκαετία του ’50 που ξεκίνησε η υλοποίησή της, μεταμόρφωσε σιγά σιγά σε ένα παράδεισο όλο το Θεσσαλικό κάμπο και βελτίωσε άρδην το μικροκλίμα της  ζώνης ΟΠΑΠ Μεσενικόλα και της ευρύτερης περιοχής.

 – Είναι η  «αύρα» της  που φροντίζει τα αμπέλια που μεγαλώνουν σε αυτό το προικισμένο terroir, που τα «φρεσκάρει» όλο το χρόνο αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο τα χαρακτηριστικά των ντόπιων ποικιλιών όπως ο Λημνιώνας, το Μπατίκι, ο Ροδίτης, το Μαύρο Μεσενικόλα αλλά και των γαλλικών Chardonnay, Syrah και Carignan, των άλλων γηγενών ποικιλιών όπως το αντισυμβατικό Ασύρτικο και η φινετσάτη Μαλαγουζιά.

«ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ» ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

 – Με βαθιά πίστη σε αυτή τη ρήση, ο Γιώργος Καραμήτρος έχει αφιερωθεί στην ανάπτυξη και την προώθηση τοπικών ποικιλιών όπως το  Μαύρο Μεσενικόλα, το Μπατίκι κι ο Λημνιώνας. Το αποτέλεσμα αποδεικνύει την ορθότητα της επιλογής αυτής, αφού τα κρασιά του WINERY MONSIEUR NICOLAS, όχι μόνο έχουν κατακτήσει την καρδιά και τους ουρανίσκους των φίλων του κρασιού σε όλον τον κόσμο αλλά, κάθε χρόνο, κατακτούν δεκάδες βραβεία σε αναγνωρισμένους Διαγωνισμούς Ποιότητας Οίνου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

 – Είναι η εποχή της Τουρκοκρατίας και ο ελληνικός πληθυσμός μετακινείται συνεχώς αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Μέσα σε αυτόν και η οικογένεια Καραμήτρου που αφήνει την Ευρυτανία για να εγκατασταθεί κάτω από τα Άγραφα, στο μικρό χωριό του Μεσενικόλα. Εδώ δημιουργεί νέες ρίζες και ασχολείται με την αμπελουργία, μια ασχολία που θα γίνει η ζωή και η ιστορία της οικογένειας, για 4 γενιές από τότε έως σήμερα.

 – Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, ο Γιάννης Καραμήτρος αρχίζει να εμπορεύεται ανταλλακτικά τους καρπούς των αμπελιών του μετατρέποντας το σταφύλι, το μούστο, το κρασί και το τσίπουρο σε στάρι και καλαμπόκι, προϊόντα απαραίτητα για την επιβίωση.

 – Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι βρίσκουν τον προπάππου Γιώργο Καραμήτρο να πολεμάει για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

 – Με τη λήξη του πολέμου, το 1913, επιστρέφει στον Μεσενικόλα, αναλαμβάνει την καλλιέργεια των αμπελιών και την οινοτεχνία, συνεχίζοντας την ιστορία στη θέση του πατέρα του.

 – Αφού λήξει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η οικογένεια Καραμήτρου προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. Στις δύσκολες αυτές στιγμές – που ζει όλη η Ελλάδα – το μόνο που μπορεί να κάνει είναι όνειρα για το μέλλον.

 – Το 1959 είναι μια από τις σημαντικότερες χρονιές στην ιστορία του Μεσενικόλα αλλά και της ευρύτερης περιοχής.  

 – Είναι η χρονιά που ολοκληρώνεται η ιδέα του Ν. Πλαστήρα με την υλοποίηση της ομώνυμης τεχνητής λίμνης, γεγονός που επιδρά ευεργετικά στο μικροκλίμα της περιοχής, μια που αυτός ο «υδάτινος γίγαντας» θα φέρει νέο αέρα, κάνοντας τις συνθήκες για την αμπελουργία ιδανικές.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗΣ ΦΙΑΛΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ

Τηλέφωνο Οινοποιείου

+30 24410 70871

Φαξ Οινοποιείου

+30 24410 70871

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

info@winerymonsieurnicolas.gr

Ιστότοπος Οινοποιείου

www.winerymonsieurnicolas.gr

Διεύθυνση Οινοποιείου

Μεσενικόλας Καρδίτσας, 430 67 Καρδίτσα, Ελλάδα