Οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη
Η ιστορία αρχίζει το 1979, όταν ο Κώστας Λαζαρίδης, εγκαθιστά στον Ξηροπόταμο, στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, τον πρώτο συστηματικό, γραμμικό αμπελώνα της Δράμας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΗ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

 – Οι πρώτες φυτεύσεις του 1979, εκτείνονταν σε μόλις 85 στρέμματα, όμως οι ποικιλίες σταφυλιού που επιλέγονται, η ερυθρή Cabernet Sauvignon, η λευκή Sauvignon Blanc αλλά και το σαντορινιό Ασύρτικο, δοκιμάζονται για πρώτη φορά στα εδάφη και το κλίμα της περιοχής. Τα πηγαίνουν τόσο καλά, που θα αποτελέσουν τον κορμό ολόκληρης της οινοπαραγωγής του νομού στα επόμενα χρόνια.

 – Αδριανή: Περίπου 700 στρέμματα, σε πλαγιά με βορεινή έκθεση, με υψόμετρο 200 μέτρα και σε αμμοαργιλώδη ή αργιλώδη κυρίως εδάφη.

 – Καλή Βρύση: 1400 στρέμματα στην Καλή Βρύση σε υψόμετρο 400 μέτρων και με εδάφη ως επί το πλείστον πετρώδη. Άλλα 50 στρέμματα απλώνονται σε διάφορες περιοχές του νομού.

 – Κατάφυτο: Το πιο πρόσφατο τμήμα του αμπελώνα, 350 στρέμματα, φυτεμένο με ποικιλίες που αγαπούν τη δροσιά, βρίσκεται στο δήμο Νευροκοπίου, στις πλαγιές του Ορβήλου όρους και σε υψόμετρο που πλησιάζει τα 900 μέτρα.

 – Πλατανιά: Το δροσερό αεράκι που πνέει από την κοιλάδα του Νέστου επηρεάζει θετικά το μικροκλίμα της Πλατανιάς, έτσι ώστε ο αμπελώνας των 350 στρεμμάτων, που απλώνεται σε πετρώδη εδάφη και σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, να δίνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στον καρπό του.

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

 – Ακόμα και σε αντίξοες οικονομικά περιόδους, επενδύει σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό ώστε το οινοποιείο να παραμένει σταθερά στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Από τον τάπητα διαλογής και τα πνευματικά πιεστήρια μέχρι τους οινοποιητές και τις ηλεκτρονικά ελεγχόμενες δεξαμενές ο στόχος είναι ένας. Να κλείσει στη φιάλη τη μοναδικότητα κάθε αμπελοτοπιού και κάθε ποικιλίας σταφυλιού ξεχωριστά.

 – Το αποστακτήριο, όπως επιτάσσει ο νόμος, καταλαμβάνει έναν ξεχωριστό χώρο στις εγκαταστάσεις του Κτήματος. Αποτελείται από ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα αμβύκων -το πιο σύγχρονο ίσως στην Ελλάδα- μας επιτρέπει να δημιουργούμε αποστάγματα εξαιρετικής καθαρότητας, που συγχρόνως όμως διατηρούν την αυθεντικότητά τους. Ανάλογα με το είδος του αποστάγματος χρησιμοποιείται είτε παραδοσιακός άμβυκας είτε κλασματικός αποστακτήρας, επιδιώκοντας πάντα το βέλτιστο αποτέλεσμα.

 – Οι υπόγειες κάβες του Κτήματος, φιλοξενούν περισσότερα από 800 δρύινα βαρέλια των 225 λίτρων, κατασκευασμένα από γαλλική δρυ. Σε αυτά παλαιώνουν κάτω από ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας όλα τα κόκκινα κρασιά μας και κάποια επιλεγμένα λευκά, αποκτώντας εκείνο το ιδιαίτερο «άγγιγμα» που χαρίζει η επαφή με το ξύλο. Αρκετά από αυτά θα παραμείνουν και μετά την εμφιάλωσή τους σε ειδικά διαμορφωμένα «κελιά», επίσης κάτω από ιδανικές συνθήκες, ώστε να φτάσουν στο ποτήρι στην καλύτερη στιγμή τους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΩΣΤΑ ΛΑΖΑΡΙΔΗ

Τηλέφωνο Οινοποιείου

+30 25210 82231

Φαξ Οινοποιείου

+ 30 25210 82320

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

info@domaine-lazaridi.gr

Ιστότοπος Οινοποιείου

www.domaine-lazaridi.gr

Διεύθυνση Οινοποιείου

Επαρ.Οδ. Πλαταμώνα - Αδριανής 47, Αδριανή, Δράμα, Ελλάδα